Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fogkefélés módszerei

A fogkefélés módszerei

Az új pacienseket bizonyos előre tervezett szisztéma szerint instruálják a fogorvosok: ismerje meg a plakkretenciós helyeket plakkfestés segítségével, hogy fogtisztításkor a könnyen hozzáférhető felületek mellett fel tudja ezeket keresni. Utasítják továbbá az eddig elhanyagolt orális fog és ínyszéli területek alapos tisztítására. Ezután következnek a bukkális fogfelszínek, végül a rágófelszínek.

Fogkefélési utasítás:

• - alsó fogsor belső felszíne bal oldalon

• - alsó fogsor belső felszíne jobb oldalon

• - felső fogsor belső felszíne jobb oldalon

• - felső fogsor belső felszíne bal oldalon

• - felső fogsor külső felszíne bal oldalon

• - felső fogsor külső felszíne jobb oldalon

• - alsó fogsor külső felszíne bal oldalon

• - alsó fogsor külső felszíne jobb oldalon

• - alsó, felső fogsor rágófelszíne

A káriesz és a parodontális megbetegedések profilaxisa szempontjából naponta több fogmosás szükséges, minden étkezést követően 10 percen belül. Helyesen instruált és motivált páciensnél, aki ismeri a plakkretenciós helyeket, ilyen gyakoriságú és időtartamú fogkeféléssel megfelelő szájhigiénét érhetünk el. Célunk, hogy a választott –lehetőleg könnyen elsajátítható- fogmosási technika segítségével az összes ételmaradék és lepedék maradéktalanul eltávolítható legyen. A szakmai körökben jelenleg általánosan elismert fogtisztítási módszerek a következők:

1. Módosított Bass-módszer: (ha ép a parodontium) megelőzésre, valamint ínygyulladás esetén ajánlott módszer - A fogkefe félig az ínyen, félig a fogon (45 fokos szöget zár be a fogínnyel) - Mozgatása cirkuláris –ellipszoid ún. vibrációs mozgás. A fogkefe behatol a fogak közé és a sulcusba, eltávolítja a plakkot

1.jpg

2. Módosított Stillmann-módszer: visszahúzódott fogíny, ínysorvadás esetén javasolt. - A fogkefe elhelyezése: a sörték vége a megvastagodott ínyszélen. - Forgómozgást végzünk negyedkörívben a rágóél felé. Ínysorvadásos pácienseknél a fogkefe horizontális mozgatása ék alakú hiányt okozhat, a Stillmann-technika ennek megelőzésére szolgál.

2.jpg

3. Charters - féle módszer: szabaddá vált approximális térköz esetén, tehát elsősorban parodontális műtétek után javasolt. - a fogkefe elhelyezése: a fog tengelyére 45 fokos szögben a sulcusra (ábra), sörtevégek az okkluzális irányba néznek. - Mozgatása körkörös, a fogkefe sörtéje maradjon a gingiván (masszírozó mozgás) gingiva = fogíny, foghús A szakmai körökben általánosan elfogadott fent leírt fogmosási technikák mellett számos más metódust fejlesztettek ki, írtak le, de ezek a módszerek a páciensek számára sokszor nehezen érthetők és még nehezebben sajátíthatók el. A siker biztosítéka nem csupán a speciális fogmosási technika ismertetése, hanem a megismételt instrukció, motiváció és kontroll. A szájhigiénére való neveléskor figyelembe kell venni az életkort, a nemek közötti különbséget és a dohányzási szokásokat is. A minél fiatalabb – lehetőleg óvodáskorban –elkezdett motiváció a későbbiekben tudatossá válik. Irodalmi adatok szerint a nők szájhigiénés viszonyai jobbak a férfiakénál, a nők gyakrabban mosnak fogat. Dohányosok fogain pedig összehasonlító vizsgálatok szerint fogmosás után is több lepedék található mindkét nemben, mint nemdohányzóknál.