Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogfehérítés

2015.11.02

A fogfehérítés (Tóth Zsuzsanna)

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a megnyerő megjelenés és a társadalmi és sok esetben az egyes személy önmaga elfogadottságának feltétele nemcsak az ápoltság, hanem a világos (olykor vakítóan fehér) fogazat. A fogfehérítésnek ugyanakkor orvosi indokai is vannak.

A FOGAK ELSZÍNEZŐDÉSÉNEK OKAI

kepkivagas.jpg

 

 

 

 

 

Erős dohányos férfi nikotintól elszíneződött fogai

kepkivagas2.jpg

 

 

 

Az endogen szerzett fogelőtörés előtti fogelszíneződések oka lehet betegség (pl. újszülöttkori hepatitis), de gyógyszerszedés mellékhatása is, pl. a tetracyclin esetében. Fogelőtörés után változik a fogszín fiziológiásan is az életkor előrehaladásával, de gyakran kóros állapot következtében, pl.necrosis, trauma, vérzés következtében. A természetestől eltérő fogszín lehet: krétafehér (fluorosis) kékes-szürke (pl. dentinogenesis imperfecta), világossárga (pl. életkor), sötétsárga(pl. necrosis), szürkés-zöld (pl. tetracyclin), szürkés-fekete, fekete (pl. amalgám miatt), rózsaszín (pl. belső felszívódás).

kepkivagas3.jpg

Vérzés miatt kékes-lilán és necrosis miatt sárgán elszíneződött fogak

 

A FOGELSZÍNEZŐDÉSEK MEGSZŰNTETÉSÉNEK MÓDSZEREI

Mindenfajta elváltozás megoldásának kiinduló pontja, az elváltozás okának kiderítése, ennek alapján tervezhető a kezelés és annak eredményessége is. A fogszín megváltoztatásának módja lehet az egyszerű professzionális fogtisztítás, polírozás, az elszíneződött restaurációk megújítása, a fogfehérítés, de előfordulhat, hogy csak esztétikus fogmű (korona, héj)jelent megoldást.

fogfehérítés történhet élő fogak külső és gyökérkezelt fogak belső fehérítésével.

 

A fogfehérítés tervezése

·         diagnózis a gondos anamnézis felvétel,klinikai betegvizsgálat, és röntgenvizsgálat alapján

·         kezelési terv, a fehérítési módszer kiválasztása, ütemezése

·         foto dokumentáció

·         professzionális fogtisztítás és polírozás.

Fogművek nem fehéríthetőek. Fehérítés szanált, rendbe hozott fogazaton lehetséges, mert a hatóanyag a repedéseken, szuvasodáson, nem jól záró tömés mellett penetrálva felszívódik, és legtöbb esetben károsodást okoz.

Hatásmechanizmus

A fehérítés hatóanyaga a szabad, vagy kötött formából felszabaduló nascens oxigén, mely a színes pigment anyagok telítetlen kettős kötéseinek oxidációjával azok halványulását, ill. elszíntelenedését okozza.

Oxidálószerek:

·         karbamid-peroxid (CH4N2O-H2O2),

·         nátrium-perborát (NaBO3. 4 H2O),

·         nátrium-perkarbonát (2NaCO3. 3 H2O2)

Mindegyik vegyület bomlása során hidrogén-peroxid (H2O2) szabadul fel, de a hidrogén-peroxid (H2O2) maga is használatos fehérítésre. A kiszerelés lehet zselé, folyadék, vagy por.

A magyar szabályozás 40/2001. (XI. 23.) EüM módosított rendelete szerint 2012. nov. óta a 6%-nál nagyobb koncentrációjú hidrogén-peroxid forgalmazása és használata tilos! A többi hatóanyag is csak olyan koncentrációban árusítható, amelynek bomlás utáni hidrogén-peroxid koncentrációja nem lépi túl a 6 %-ot. Kizárólag fogorvos vásárolhatja a fehérítőszert, és az orvosi kontroll érdekében, csak ő alkalmazhatja első ízben 18 éves kor feletti páciensein.

A fehérítés ellenjavallt allergia, súlyos szisztémás megbetegedés, terhesség és szoptatás, erős gyógyszerezettség okán, valamint hiperszenzibilitás, destruált fogazat, extrém elszíneződés esetén és erős dohányosoknál. Temporomandibuláris izületi panasz esetén nem javasolt az otthoni fogfehérítés.

Eredményes, sikeres fehérítés tartóssága nagyban függ a diagnózistól, az alkalmazott fehérítő eljárástól, és az egyéni szokásoktól. Befolyásoló tényezők a táplálkozás, a dohányzás és a szájhigiéne. Újbóli fehérítésre akár 1-2 év múlva is már szükség lehet.

Élő fogak fehérítési lehetősége

Külső, vagy zománcfelszíni módszer

·         microabrasiv módszer:kofferdam izolálásban sósav, víz és depuráló paszta keverékével demineralizált vékony réteget lassan forgatott koronggal távolítjuk el fokozottan figyelve a páciens és a személyzet szemvédelmére.

·         rendelői fehérítés:az ínyvédelem céljából folyékony kofferdammal izolált fogak külső felszínére helyezett oxidálószer hatása fénnyel (LED, halogénlámpa, plazmaívlámpa, lézerfény) hővel fokozható, bár a szakirodalom véleménye ebben megoszlik. Eredménye javítható otthoni kiegészítő fehérítéssel.

·         otthoni fehérítés:a kezelendő fogívre egyéni vagy gyári, a fehérítő anyag befogadására alkalmas műanyag sín kerül, melyet orvosi felügyelet mellett a fogszín kellő mértékű kivilágosodásáig, a gyártó által meghatározott napi időtartamban kell viselni.

Mellékhatásként gingiva irritáció, fog, v. fognyak túlérzékenysége, a sín miatti állkapocs izületi ártalom keletkezhet, ill. sikertelenség.

kepkivagas4.jpg

Rendelői, fénnyel aktivált fogfehérítés

 

 

 

 

Devitalizált fogak fehérítési lehetősége: belső, vagy dentin fehérítési módszer

Gyökérkezelt fogak fehérítése előtt röntgenfelvétellel ellenőrizzük a gyökértömés minőségét. Inkomplett gyökértömést cserélni kell. A gyökértömés koronai végét redukálni, és izolálni (üvegionomer cement) kell a pulpakamrába kerülő hatóanyagtól. A fogszín meghatározása,dokumentálása egy fog esetén is fontos!

1.   thermo-katalytikus módszer:a pulpakamrába kerülő hatóanyagot melegítve várható intenzívebb hatás.

2.   fénnyel aktivált fehérítés: az oxidálószer hatása LED, halogénlámpa, plazmaívlámpa, vagy lézerfényére fokozódik.

3.   walking bleach, azaz fogfehérítés sétálva:a megfelelő gyökértömésű és alappal ellátott fogba kerülő oxidálószert hermetikusan lezárjuk (üvegionomer cement), és egy hét múlva szükség esetén megismételjük az eljárást a friss oxidálószer behelyezésével. Végleges restauráció két héttel a fehérítés után készülhet az oxidálószer polimerizációt zavaró tulajdonsága miatt(5.69 ábra).

Mellékhatásként törékenység, belső felszívódás vagy eredménytelenség léphet fel.

kepkivagas5.jpg

Walking bleach: 43-as fog fehérítése

Forrás: Dentálhigiénikusok  kézikönyve

Filmek: YOUTUBE

Fogfehérítés: 1,2

Opalescence

Otthoni fogfehérítés

Best White fogfehérítés