Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogászati kisszótár

Fogászati szótár

Ha nehezen igazodik ki a fogászati szakszavak világában, böngéssze szótárunkat!

A

abrazív paszta

allogén csontpótló

alloplasztikus csontpótló

anamnézis

apex lokátor

autológ csont

azonnali implantáció

 

 

B

barázdazárás

belső fogfehérítés

biológiai fogászat

bond anyag

borítókorona

 

C

cirkónium-oxid

csontablak

csontpótló anyag

csonttasak

 

D

dentális plakk

dentin

direkt héj

E

endodontus

esztétikus tömés

élpótlás

 

 

F

fluorózis

fogágybetegség

fogpótlások

fogszínkulcs

fogszuvasodás

fogzománc

G

gnatológia

grádia

gyökércsúcs resectio

gyökérhártya

gyökérkezelés

 

 

H

harapásemelés

hermetikus lezárás

héj

 

I

implantológia

indirekt héj

intrapulpalis csap

ínysebészet

ínytasak

ínyvisszahúzódás

 

J

 

K

késleltetett implantáció

késői implantáció

kofferdám izolálás

kompozit anyag

koronahosszabbító műtét

külső fogfehérítés

küret

kürettálás

L

 

M

maxillofaciális sebész szakorvos

másodlagos foszuvasodás

mini implantátum

munkahossz

 

 

 

 

N

nyálkahártyafekély

nyálrekesz

 

O

overdenture fogpótlás

 

P

panoráma röntgen

parodontológia

polimer gyökértömés

polimerizációs lámpa

porcelán héj

prevenció

protetika

pulpa

pulpakamra

Q

 

R

regeneratív műtét

retrograd gyökértömés

rétegzéses technika

S

sétáló fogfehérítés

sinus eleváció

sínezés

szájüregi ciszta

szájzár

szájzuhany

szenzitív fogkrém

 

T

teljes lemezes protézis

U

 

V

vattarollni

viaszharapás

vestibuláris

vitalitás vizsgálat

 

 

W

 

X

 xenogén

Y

 

Z

 

   

 

 

 

 

         
  A      
 


abrazív paszta

   


A fogkefe dörzsölő hatását fokozó anyag.

 


allogén csontpótló

    A csont pótlására alkalmas, más emberből származó csont, melynek alkalmazása hazánkban még nem elterjedt.
 


alloplasztikus csontpótló

   

Szintetikus, mesterségesen előállított csontpótló anyag.
 


anamnézis

    Az anamnézis (görögül: anamnesis, jelentése kórelőzmény) jelenti a belgyógyászati vizsgálat egyik alappillérét. Az anamnézis felvétele során az orvos célja a beteg kórtörténetének, jelen panaszainak megismerése és rögzítése.
 


apex lokátor

    Gyökércsatornahosszúság-mérő készülék, mely valósághűen ábrázolja a teljes gyökércsatornát és gyors megbízható eredményt mutat. Használható száraz és nedves gyökércsatornában. A képernyőn nyomon követhető a foggyökér műszer mozgása a teljes gyökércsatornában. Az optikai megjelenést akusztikus hangjelzés támogatja. A nagy kontraszttal rendelkező kijelző tetszőleges szögbe állítható, biztosítva a mindenkori optimális rálátást. Csúszásmentes talppal rendelkezik.
 
 


autológ csont

   
A csont pótlására alkalmas, ugyanabból a szervezetből származó saját csont.
 


azonnali implantáció

   
A foghúzással egy időben, vagy az azt követő 48 órán belül megtörténik az implantátum beültetése.
         
         
  B      
 


barázdazárás

    Az őrlőfog felszínén barázdák találhatóak, melyekben a baktériumok képesek megtelepedni, és így fogszuvasodást okozni. Ezeket a mélyedéseket gyermekkorban lehetséges feltölteni egy speciális anyaggal. Ezt az eljárást nevezzük barázdazárásnak.
 


belső fogfehérítés

    A belső fogfehérítés ideális megoldás az elszíneződött foggyökerek világosítására, melyek a mellettük lévőnél sötétebb árnyalattal rendelkeznek. A fogfehérítés ezen módszerénél a gyökérkezelt fogak belsejébe, koronájába egy fehérítő anyagot tesznek, majd néhány napra le is zárják. A fehérítő anyag addig marad, amíg a kívánt színt el nem éri a fog.
 


biológiai fogászat

    A hagyományos fogorvoslástól eltérően a biológiai fogászat összefüggő egésznek tekinti az emberi szervezetet és a benne lejátszódó folyamatokat, mint egymással kapcsolatban lévőket vizsgálja. Diagnosztikai módszerei ennek megfelelően a teljes szervezetre kiterjednek.
 


bond anyag

    Olyan ragasztóanyag, melynek célja, hogy a fogszövetet alkalmassá tegye a tömőanyaggal történő szoros, résmentes kapcsolatra.
 


borítókorona

   
Az anatómiai koronát utánzó fogmű, mely töméssel már nem javítható.
         
         
   C      
 


cirkónium-oxid

    A cirkónium-oxid nagy szilárdságú, hófehér, a kémiai elem cirkónium és oxigén vegyülete. Fogászatban természetes hatást keltő, a fogak dentin állományának megfelelő színű, leginkább front fogak pótlására, koronák és héjak készítésére alkalmazott alapanyag.
 
csontablak
    A Sinus Lifting során - mely az arcüreg alapjának megemelését takarja - az állcsontnak a külső részén egy csontablakot alakítanak ki, amit beemelnek az arcüreg irányába. Ez a csontablak eltolja a nyálkahártyát, és az arcüreg és a nyálkahártya közé kell a csontpótló anyagot helyezni. Ezzel lehetővé válik az, hogy a csontkínálat magassága növekedjen az arcüreg irányába.
 
csontpótló anyag
    Csontot lehet pótolni egyrészt saját csontból, másrészt pedig más csontjából. Emellett léteznek erre alkalmas állati eredetű és szintetikusan előállított anyagok is.
 
csonttasak
    A csont sorvadásának következtében kialakuló csonttasakok a fog korai elvesztését eredményezhetik.
         
         
  D      
 
dentális plakk
    A dentális plakk (lepedék) a fogakon megtapadó biofilm, melyet ha nem távolítunk el, fogszuvasodást vagy fogínygyulladást (gingivitis) okozhat. A biofilmben lévő mikroorganizmus-aggregátum lényegében baktériumokból tevődik össze. A dentális plakk leginkább ott képződik, ahol a fogak tisztítása mind természetes, mind mesterséges úton nehézségekbe ütközik.
 
dentin
    A dentin a fog keményszöveteinek egyike, mely a zománc, ill. a cement és a fogbél között helyezkedik el. Felépítésében 70% ásványi anyagot, 20% szerves anyagot és 10% vizet találunk. Szerkezetében elsősorban a csontra hasonlít, de nem tartalmaz sejteket. Vastagsága átlagban 3–5 mm. Sárgás árnyalatú színe adja meg a fog színét, mivel a zománc áttetsző.
 


direkt héj

 

    Az esztétikus direkt, vagy más néven kompozit héjat a fogorvos készíti el a rendelőben, így az sokkal időigényesebb és aprólékosabb munkát igényel. Ezen eljárási módszer szerint a héj rétegenként kerül felépítésre, ezért több színt, árnyalatot képes alkalmazni.
         
         
  E      
 
endodontus
    Gyökérkezelés specialista. A fogbél megbetegedéseivel és annak kezeléseire szakosodott, más néven endodonciával foglalkozó szakorvos. Feladata a gyökérkezelés, gyökértömés kivitelezése.
 
esztétikus tömés
    A sérült, szuvas vagy zománchibás fogak helyreállításához rendelkezésre álló legkorszerűbb tömőanyag, mellyel kiemelkedő mechanikai és esztétikai hatás érhető el.
 
élpótlás
   
Letört elülső fogak pótlására szolgáló megoldás.
         
         
  F      
 


fluorózis

    A fluorózis, mely a gyerekeknél jelenti a legnagyobb kockázatot, ugyan nem veszélyes, de fehér csíkok, súlyosabb esetben barna foltok megjelenését okozza a fogakon.
 
fogágybetegség
    Fogágynak nevezzük a fogakat körülvevő és rögzítő szöveteket. Ide tartozik az íny, a gyökérhártya, a cement és a csont. A fogakon megtapadó lepedék, úgynevezett plakk, nemcsak a fogakat támadja meg, hanem a fog tartószöveteit is. Ilyenkor jön létre a fogágybetegség. Első jelei közé tartozik a rossz szájszag és a fogíny vérzése. Kiváltó oka azon baktériumok által okozott fertőzés, amit a fogakon megtelepedő ételmaradék, lepedék és az ezekből kialakuló fogkő jelez.
 
fogpótlások
    Ha a fogak szövetei irreverzibilisen sérültek, a funkció és az esztétika helyreállításának érdekében, a hiányzó részeket pótolni kell. A fogpótlások attól függően, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek lehetnek intrakoronálisak: tömések és az ún. betétek (inlay, onlay), illetve extrakoronálisak: koronák, héjak. Ha egy vagy több fog hiányzik, azt fogászati implantátumokkal, hidakkal, kivehető fogpótlásokkal lehet pótolni.
 
fogszínkulcs
   
A fogszín meghatározására szolgáló eszköz.
   
 
fogszuvasodás
    A fogszuvasodás (régebbi nevén: fogszú, latinul caries dentium, caries „szuvasodás, rothadás”) egy idült folyamat, amely a fogak keményszöveteinek a roncsolódásával jár és a felszínről a fogbél (pulpa) felé halad. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely az idő elteltével tovább terjedhet egy visszafordíthatatlan destrukciót előidézve, amely gyakran fájdalommal, gyulladással, a fognak az elvesztésével és a legsúlyosabb esetben akár halállal is járhat.        
 
fogzománc
    A fogzománc a test legkeményebb anyaga, a fog látható felszíne, amit dentin támaszt belülről. 96%-a ásványi anyag, a többi része víz és szerves anyag. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagy mértékben meghatározza annak színét, mely a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Vastagsága a fog teljes felületén változik.
         
         
  G      
 


gnatológia

    A gnatológia a fogorvostudomány egyik ága, amely tágabb értelemben a rágókészüléket, szűkebb értelemben az alsó és a felső fogsor érintkezését, a rágás mechanizmusát kutatja. Alkalmas két tömött fog közötti híd készítésére üvegszál merevítéssel.
 


grádia

    A grádia egy kerámia por alapú fényre kötő kompozit, ami kellő keménységgel  és áttetszőséggel rendelkezik a kerámiahoz hasonlóan.  
 
gyökércsúcs resectio
    A gyökércsúcscsonkolás vagy -rezekció (resectio) egy szájsebészeti/endodonciai beavatkozás, mely során a gyökércsúcsnál található gyulladásos szövetet eltávolítják. A beavatkozás során a gyökércsúcsból is eltávolítanak, mivel az itt található gyökércsatorna-elágazódásokban megtelepedett baktériumok a gyulladást újraindítanák. Javallata elsősorban a konzervatív gyökérkezelés sikertelensége.  
 
gyökérhártya
    A gyökérhártya (Periodontium, Ligamentum periodontale) egy specializált kötőszövet, mely a fogat az alveolus csonthoz rögzíti. Segítségével tud ellenállni a fog a nagy rágóerőknek, anélkül hogy az alatta lévő csont elpusztulna. Ez úgy valósul meg, hogy a gyökérhártya rostjai, a csontokra serkentő hatású húzóerővé alakítják a fogat ért nyomóerőket.    
 
gyökérkezelés
    A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, mely során a gyökércsatornába és annak falába baktériumok kerülnek. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalmat és a fertőzött csatornafalat is eltávolítják, a teret sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít.    
             
             
  H      
 
harapásemelés
    A harapási viszonyok kedvezőtlen paramétereinek javítása, a harapás magasságának az emelése, a fogcsikorgatás megszüntetése, a fogazati viszonyokról készült lenyomat alapján készülő öntött sín alkalmazásával.
 
hermetikus lezárás
    A gyökérkezelés során a fog gyökércsatornáinak kitisztítását, majd fertőtlenítését követő, a gyökér speciális tömőanyaggal történő lezárása.
 
héj
    A szabálytalan formájú, elszíneződött vagy hibás, kizárólag front (metsző és szemfogak) esztétikai helyreállítására szolgáló, vékony, fémmentes, héjszerű ragasztott pótlás.
         
         
  I      
 
implantológia
    Az implantológia a fogászat és a szájsebészet rohamosan fejlődő tudományterülete. Implantáció során az állcsontokba műtéti úton dentális implantátumok kerülnek beültetésre, melyek egyes fogak hiányának pótlására, illetve részleges vagy teljes foghiány esetén különböző fogművek elhorgonyzására szolgálnak.
 
indirekt héj
    Az indirekt kerámiahéjak fogtechnikai laboratóriumban készülnek. Preparálásuk során minimális foganyag-vesztéssel kell számolni. A fogtechnikai laboratórium egy lenyomat alapján készíti el a héjakat, melyek fogfelszínre ragasztásukhoz speciális ragasztó szükséges.
 
intrapulpalis csap
    Gyökérkezelésnél alkalmazott módszer, melyet akkor vezetnek a fogbél üregébe, ha a fog koronai része annyira tönkrement, hogy nem képez megfelelő támasztékot a tömés vagy korona számára.
 
ínysebészet
    Ínybetegség diagnosztizálása esetén a  parodontológus javasolhatja az ínysebészetet, melyre akkor van szükség, ha a fog körüli szövet nem egészséges, és csupán sebészeti úton  lehet meggyógyítani.
 


ínytasak

    Ha elhanyagolja a beteg a fogínygyulladást, az íny tasakossá válhat. Az akár 7-8 mm mély ínytasakok a baktériumok számára olyan megváltozott mikroklímát teremtenek, ahol a levegőtől elzárva rothasztó baktériumok szaporodhatnak. Ezt fogmosással nem lehet tisztítani, ráadásul a szakemberek is csak műtétileg tudnak hozzáférni ehhez a területhez. Fel kell nyitni az ínyt, ki kell takarítani a tasakot, el kell távolítani a fog elpusztult részét, majd a kimélyült tasakot zsugorítani kell.
 
ínyvisszahúzódás
    Abban az esetben, ha a fogíny gyulladása hosszú időn keresztül fennáll, megtámadja a fogágyat és súlyosabb formát ölt. Először is az íny szövetét károsítja, így az visszafordíthatatlanul pusztul, és ilyenkor jön létre az úgynevezett ínyvisszahúzódás.
         
         
  J      
         
         
  K      
 
késleltetett implantáció
   

A fog eltávolítása után 4-8 héttel végzett imlantáció.
 
késői implantáció
    A fog elvesztése vagy eltávolítása után 3 hónappal, vagy később végzett implantáció.
 
kofferdám izolálás
    A fogorvosi munka hatékonyságát növeli és könnyíti a kofferdám izolációban történő kezelés. Fő előnye, hogy használatával a kezelt fog(ak) területe teljesen nyálmentes marad, illetve elhatárolja a fog körüli lágyrészeket, fogínyt, ajkakat, nyelvet stb.
 
kompozit anyag
    A kompozitok olyan összetett anyagok, amelyek két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. Az alapanyagot mátrixnak, a többi elemet pedig második (vagy erősítő) fázis(ok)nak nevezzük.
 
koronahosszabbító műtét
    A koronahosszabbító műtét egy rutin eljárás, mely során helyi érzéstelenítésben kis mennyiségű csontszövet kerül eltávolításra, mely révén az íny tapadása lejjebb (felső fogaknál feljebb) kerül. Ezáltal a szájüregben látható fog koronájának hossza nagyobb lesz, ami már alkalmas egy fém-kerámia vagy teljes kerámia korona elkészítésére, így a fog megmenthető.
 
külső fogfehérítés
   
Élő fogak esetén alkalmazandó fogfehérítési technika.
 
küret
    A küret egy kanál alakú sebészeti eszköz. A beteg területek megtisztítására használják. A szó francia eredetű, curette-ként használják és kaparást jelent.
 
kürettálás
   
Fogágytasakok kezelésénél - a fogkőeltávolítás után - alkalmazott íny alatti tisztítás.
         
         
  L      
         
         
  M      
 


maxillofaciális sebész szakorvos

   

Szájsebész szakorvos.
 
másodlagos fogszuvasodás
   

A tömések és  fogpótlások mellett kialakuló fogszuvasodás.
   
mini implantátum
    Az MDI mini implantátumok elsősorban arra az esetre lettek kifejlesztve, amikor nem áll megfelelő mennyiségű és minőségű csont rendelkezésre a normál méretű implantátumok behelyezésére.  Általában, mind az alsó, mind a felső állcsonton, az eredeti kisőrlő fogak közötti területen marad még annyi csontanyag, hogy elhelyezhetővé válik 4-6 db mini implantátum.
 
munkahossz
    A sikeres gyökértömés elengedhetetlen feltétele a munkahossz pontos meghatározása, mivel a csatorna megmunkálásának, tisztításának és tömésének ebben a hosszban kell történnie.
         
         
  N      
 

 
nyálkahártyfekély

    Az afta főként a szájnyálkahártyán, ritkán más nyálkahártyán vagy a bőrön is keletkező kis hólyag, mely gyors felszakadása rendszerint fájdalmas, sárgás lepedékkel fedett, mélyre terjedő, 7-10 nap alatt magától gyógyuló fekélyt hagy maga után.
   
nyálrekesz
    A kofferdam, vagy más néven nyálrekesz izolálásra használt gumilepedő, mely használata megkönnyíti a fogorvos feladatát munkája közben. Töméskészítéskor, gyökérkezeléskor, betétek beragasztásakor a fogorvosnak a munkaterületet védenie kell a nyáltól, a vértől, a párától, a baktériumoktól, a szájüregi nedvességtől. Ezen kívül megakadályozza, hogy a fogorvos által használt segédeszközök a szájüregbe, a tápcsatornába, vagy esetleg a légutakba kerüljenek. A páciens számára is bizonyos mértékű szabadságot jelent: nyelhet, minimálisan a száját is összecsukhatja.
         
         
  O      
 
overdenture fogpótlás
    Teljes foghiány esetén alkalmazot  overdenture fogsor olyan teljes lemezes fogpótlás, amely az állcsontba helyezett minimum kettő, általában négy implantátumhoz rögzül. Ilyenkor az implantátumokra nem korona, hanem egy speciális sín kerül, amelyre a műfogsort rápattintva megfelelő stabilitást érhetünk el.
         
         
  P      
 
panoráma röntgen
    Pontos diagnosztikát szolgáló berendezés segítségével egyetlen felvételen valamennyi fog, az őket körülvevő csont, az állkapocsízület és az arcüreg is láthatóvá válik.
 
parodontológia
    A fogágy betegségeivel, kezelésével valamint megelőzésével foglalkozó szakterület a fogászaton belül. Kezelési lehetőséget biztosít az egyszerű ínygyulladástól a tartószövetek sorvadása miatt mozgathatóvá vált reménytelen sorsú fogak megtartásáig.
 
polimer gyökértömés
    Természetes alapanyagú, nem toxikus, egyes kutatások szerint antimikrobiális hatású, a baktériumok szaporodását gátló anyaggal történő gyökértömés.
 


polimerizációs lámpa

    Az esztétikus, fogszínű kompozit tömés megkötéséhez szükséges fényt biztosító fogászati kézilámpa. A kompozit anyag fény hatására szilárdul, tehát a tömés utolsó fázisában, néhány másodperces megvilágítást követően, eléri végeleges formáját és szilárdságát.
 
porcelán héj
    Porcelán héj alkalmazása során a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm kerül eltávolításra, majd lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a héjat.
 
prevenció
   
A fogászati prevenció célja a szájüreg és a fogak egészségének megőrzése, a betegségek megelőzése.
 
protetika
   
A fogpótlás szakterülete.
 
pulpa
    A fogbél (Pulpa dentis) a fog legbelső, sejteket, ereket, idegeket tartalmazó része. Kívülről - egy kis részt kivéve a gyökércsúcson - teljesen körbeveszi a dentin. A fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom-, hő- és tapintásingereket, ezen kívül gyulladásos reakcióra is képes. A pulpa funkciói közé tartozik a dentin termelése és táplálása.
 
pulpakamra
    A pulpakamra a fogbélnek a fogkoronában elhelyezkedő része. A pulpakamra tetején a csücsköknek megfelelően pulpaszarvak találhatóak.
         
         
  Q      
         
         
  R      
 
regeneratív műtét
    A regeneratív (csontpótló) műtét az eredeti szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) létrehozását célozza. A regeneratív technikával sokszor olyan fogakat menthetünk meg, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert nincs körülöttük elég csont.
 
retrograd gyökértömés
   

Műtéti úton a gyökércsúcs felől, visszafelé végzett gyökértömés.
 
rétegzéses technika
    A  tömések készítésének modern módja az ún. rétegzéses technika, melynek lényege, hogy a különböző színű és fényáteresztő képességű anyagokat - a fog természetes felépítéséhez hasonlóan - rétegenként építjük fel. Így a saját foghoz megtévesztésig hasonló restaurációkat tudunk készíteni.
         
         
  S      
 
sétáló fogfehérítés
    Gyökérkezelt fogak fehérítésére szolgáló, az egyik legbiztonságosabb és legrövidebb ideig tartó fogfehérítési technika.
 
sinus eleváció
    Az arcüreg (sinus) alapjának megemelése csontpótló anyag beültetésével, mely pár hónap elteltével stabil, implantációhoz megerősödött csont képződését eredményezi. A Sinus eleváció vagy más néven Sinus lift rutin beavatkozásnak számít.
 
sínezés
    A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak elmozduljanak. A mozgó fogak sínezése történhet üvegszálas szalagok segítségével, melyeket folyékony, fogszínű tömőanyaggal erősíthetünk a fogak belső oldalára. Ez stabilan összeköti a fogakat, és esztétikus is.
 
szájüregi ciszta
    A szájüregi ciszták kötőszövetes fallal rendelkező, hámszövettel határolt képződmények, amelyek belsejét szalmasárga, híg folyadék tölti ki. E folyadék nyomásának hatására a ciszta egyre növekszik, pusztítva ezzel a környezetében lévő csontszövetet. Előrehaladott állapotban akár az állcsont spontán törése is előfordulhat.
 
szájzár
    Speciális izomgörcs a szájzár, melynek lényege, hogy a beteg képtelen a száját kinyitni az állkapocs mozgásáért felelős izmok görcse miatt. Szájzárat a hátsó őrlőfogak vagy az állkapocscsont gyulladása válthat ki, de jellemző tünete a ritka tetanuszfertőzésnek is.
 
szájzuhany
    A szájzuhany rendszeres alkalmazása csökkenti a kórokozók számát a fogágyban, a fogínyvérzés és az ínygyulladás előfordulásának esélyét. A szájzuhany hatására egészségesebbé válik az íny és a nyálkahártya, vagyis ajánlott az eszköz napi használata.
 
szenzitív fogkrém
    A legtöbb ún. szenzitív fogkrém káliumot tartalmaz, amely érzéketlenné teszi a fogidegeket a fogérzékenység okozta fájdalommal szemben. A kálium tartalmú fogkrémeket legalább 2 hétig kell használni, hogy szignifikánsan enyhítse a fogérzékenység okozta fájdalmat.
         
         
  T      
 
teljes lemezes protézis
    A teljes, kivehető, lemezes fogpótlást teljes fogatlanság esetén alkalmazzák. A protézis alaplemeze az íny színéhez hasonló műanyagból készül. A nyálkahártyára illeszkedve ez a rész biztosítja a fogsor stabilitását.
         
         
  U      
         
         
  V      
 
vattarollni
   
Fogászati vattatekercs, mely nagy nedvszívóképességgel rendelkezik.
 
viaszharapás
    Helyes és precízen illeszkedő fogászati pótlások elkészítésénél a pácienst egy felmelegített viaszcsíkra ráharaptatva, a keletkező kis viaszminta az alsó és a felső fogazat záróharapásos helyzetét rögzíti.
 
vestibuláris
   
A fogívektől kifelé, a szájtornác (vestibulum) felé néző.
 
vitalitás vizsgálat
   
A fogbél állapotának felmérése.
         
         
  Forrás:Ars med      
         
         
  X      
 
xenogén
   
Idegen fajból eredő, szervezeten kívüli eredetű (heterológ).
         

 

         
         
         
         
  X